Boxning och annan bra träning

De olika formerna av boxning

by Mr. Hiram Oberbrunner Jr.

sh_boxing_boxer_fighting_En av de äldsta sporterna är faktiskt boxning och det har funnits med i programmet för OS ända sedan 1904. I Sverige finns tre olika tävlingsformer i sporten som vi ska försöka sammanfatta här nedan. Det handlar om diplomboxning, amatör boxning och proffs boxning.Diplomboxning är en form av boxning där de tävlande ska visa upp sin tekniska förmåga och får därmed aldrig avgöras genom att motståndaren pressas till att bli passiv  och inte heller avgöras genom slagkraft. Boxarna indelas här i vikt- och åldersklasser, varje match är 3 ronder där tiderna kan variera beroende på vilken ålder det är på boxarna. En boxare får ca 3 poäng i genomsnitt i varje rond. När boxaren uppnått 27 poäng och anses ha grundläggande tekniska färdigheterna är han godkänd för ett diplom.Den olympiska boxningsformen, även kallad amatörboxning, avgörs däremot genom flera olika faktorer såsom knockout, poäng, motståndaren ger upp, diskvalifikation eller genom att domaren stoppar matchen. Herrar boxas 3×3 minuter och damerna 4×2 minuter. Vinnaren får 10 poäng när han/hon vunnit ronden, förloraren mellan 7-9 poäng och varnas någon av dem dras det bort en poäng från resultatet. Här får man köra max en match per dag.Proffsboxning är väldigt annorlunda, inte bara ur ekonomiska aspekter utan här boxas man utan huvudskydd och med lättare handskar. Poängen bedöms på rena slag, kraften i anfallet och även i försvaret. Det är alltså viktigare med tyngden i slagen än vad antalet träffar är. Här går aggressiviteten före passitiviteten vilket innebär att en boxare som fått in fler träffar ändå kan förlora matchen. Denna boxningsform förbjöds 1969 men blev åter laglig i begränsad form i Sverige under 2007.